Is de vacht van je hond wat aan de doffe kant? Of ben je stiekem gewoon jaloers op alle prachtige glimmende honden die je in het park ziet lopen? De vacht van je hond zegt heel veel over de gezondheid. Een glanzende vacht wijst op een gezond en gelukkig huisdier. Ben je benieuwd hoe jij de vacht van je hond kan laten glanzen? Lees snel verder! In dit artikel geven we jou de tips die je nodig hebt om de vacht en huid van je hond in topconditie te krijgen!

1. Regelmatig wassen (maar niet te vaak!)

Was je hond regelmatig, maar niet te vaak. Nu vraag jij je hoogstwaarschijnlijk af; ‘hoe vaak moet ik mijn hond wassen?’. De vuistregel voor het wassen is maximaal 1 keer per maand. Waneer je de vacht vaker wast dan was je de natuurlijke oliën uit de vacht en de huid, waardoor de vacht juist droger en plakkeriger wordt. Wanneer je hond niet gewassen wordt dan kan er een overschot ontstaan in deze oliën, dat is ook niet de bedoeling.

Voor een glanzende vacht geef je dus je hond elke maand een grondige wasbeurt. Hiervoor gebruik je het best een hondenshampoo die veilig en gezond is voor je hond. Een voorbeeld van een goede hondenshampoo is bijvoorbeeld ‘OUT! Natural Pest Wash’. Door de handige spuitfles is deze gemakkelijk aan te brengen. Deze hondenshampoo schuimt weinig en bevat nodige vitamines. Hierdoor blijven natuurlijke oliën behouden. Gebruik vooral geen shampoo voor mensen met lekkere geurtjes en andere gekke ingrediënten. Dit kan schadelijk zijn voor de huid en de vacht van je hond. Hiermee bereik je in ieder geval geen glanzende vacht.

2. Borstelen voor een zachte vacht

Net als regelmatig wassen is het borstelen of kammen van je hond erg belangrijk. Vooral bij honden met een dikkere/langere vacht is regelmatig borstelen erg belangrijk. Toch is kortere vacht niet per definitie een reden om minder vaak te kammen of borstelen. Ook voor honden met een kortere vacht is regelmatige vachtverzorging een goede optie om een mooiere en glanzende vacht te krijgen.

Maar hoe vaak moet je je hond nou borstelen voor het beste resultaat? Experts uit knipsalons geven aan dat je, voor de beste resultaten, om de paar dagen moet borstelen. Dus voor het beste resultaat kun je de vacht het best om de 2 a 3 dagen een borstelbeurt geven. Dit beschermt bovendien je huis ook tegen plukken haar!

Voor het borstelen van je hond zijn verschillende soorten hondenborstels beschikbaar. Plukborstels, uitdunkammen, vlooienkammen en speciale badborstels. In dit artikel gaan we verder in op welke borstel het meest geschikt is voor jouw hond.

3. Supplementen voor een glanzende vacht

Net als bij mensen is het erg belangrijk dat je hond alle vitamines en voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn grotendeels uit (goed) voer te halen, maar soms is het nodig om een beetje extra te doen. Omega-6 en Omega-3 supplementen zijn uitermate geschikt voor het verbeteren van de huid- en vachtkwaliteit van je hond.

Supplementen voor een glanzende vacht zijn er in veel verschillende soorten en maten. Je kunt ze bijvoorbeeld kopen in de vorm van tabletten of vloeistof.

Een voorbeeld van een supplement voor een gezonde vacht is ‘OMEGA 3′ van Puur. Deze supplementen zijn niet alleen geschikt voor honden en katten, maar ook voor mensen en andere dieren. Deze capsules bevatten visolie en onverzadigde vetzuren uit de omega-3 en omega-6 familie. Het grote voordeel van de zachte capsules is dat je ze rechtstreeks aan je hond kunt voeren, maar ook door het voer doen. Er zit geen vervelende smaak aan en de dosering is gemakkelijk.

4. Gezonde hondenvoeding voor de vacht

Voor veel hondenbaasjes is deze laatste tip een open deur. We willen simpelweg allemaal het beste voor onze trouwe viervoeters. Weet jij als hondenbezitter precies wat er in het voer van je hond zit? Kijk absoluut eens op de achterkant van de zak wat er precies in zit. Dagelijks voer is van grote invloed op de algehele gezondheid van je hond.

Waneer je hond genoeg beweegt en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt door voer dan zal je zien dat hij er merkbaar gezonder uit gaat zien. Blijft een glanzende vacht toch uit? Bezoek dan je dierenarts om erachter te komen of je hond wellicht een tekort heeft aan een bepaalde vitamine. Deze tekorten kunnen dan aangevuld worden met supplementen of een aanpassing van het hondenvoer.

Author

Reageer Op Deze Blog