We ontvangen veel vragen over de aanschaf of adoptie van een hond tijdens de corona-crisis. Kort samengevat vragen mensen zich af of het verstandig is om een hond (of puppie) in huis te halen tijdens het coronavirus. Sommige mensen zijn van mening dat dit hét moment is om een hond te socialiseren, terwijl anderen hier juist fel op tegen zijn. In onderstaande blog leggen we uit waar je aan moet denken en wat je moet overwegen voordat je een hond in huis haalt tijdens het corona virus.

Coronavirus, dé perfecte gelegenheid om een hond in huis te halen?

Lekker veel thuis zijn om aan een nieuwe hond te wennen klinkt veel mensen als muziek in de oren. En in zekere zin is het ook een erg goede tijd om een hondje te socialiseren in een nieuw gezin. Maar er zijn ook zeker nadelen aan het kopen of adopteren van een hond in deze tijd. Zo zijn er natuurlijk risico’s aan het ophalen van de hond, zoals het risico op besmetting. Maar ook risisco’s op persoonlijk gebied, want neem je geen overhaaste beslissing door op zo’n korte termijn een hond uit te zoeken en in huis te nemen? Hieronder gaan we nog wat verder in op de mogelijke risico’s bij het kopen of adopteren van een hond tijdens het corona virus.

Weinig puppies op marktplaats

Wanneer je momenteel op zoek bent naar een leuke pup, dan kom je op veel plekken bedrogen uit. Aan het aanbod op marktplaats kun je zien dat de vraag naar een puppy op het moment vele malen groter is dan het aanbod. Dit is een logisch gevolg van de coronacrisis. Mensen werken vanuit huis en hebben dus lekker veel tijd om een lieve kleine pup op te voeden. Hoewel marktplaats doorgaans een prima plek is om een hond te zoeken is het wel erg belangrijk dat je rekening houdt met verschillende belangrijke factoren. Niet alle fokkers op marktplaats zijn namelijk gecertificeerde professionals, en vaak worden ‘goekope’ honden niet voorzien van de juist inentingen en medische keuringen. Ook op het gebied van honden geldt dan goedkoop is duurkoop.

Kies de hond die bij je past, niet de hond die ‘over is’ omdat je zo graag nu een hond in huis wilt!

Heb je toch een leuke hond gevonden op marktplaats waar je voor wil gaan? Hou dan vooral rekening met de volgende punten;

  • Goedkoop = duurkoop! Slechte fokkers verkopen honden voor weinig geld. Dit kan problemen met zich meebrengen in de vorm van gezondsheidsklachten.
  • Kies een hond waar je verliefd op wordt, geen hond ‘omdat het de laatst beschikbare‘ was!
  • Kijk altijd eerst op de websites van gecertificeerde fokkers van rashonden.

Heb je na corona nog steeds voldoende tijd voor een hond?

Voordat je een hond in huis haalt tijdens het corona-virus is het van enorm belang dat je eerst goed nadenkt of je na het virus ook genoeg tijd hebt. Een hond is een hele verantwoordelijkheid en een hond wordt soms wel ouder dan 15 jaar. Misschien dat je op dit moment lekker aan het thuiswerken bent, met een zee van tijd Voor een leuke hond. Maar moet je over een jaar weer elke dag naar kantoor.

Honden zijn echte roedeldieren en houden totaal niet van alleen zijn. Daarnaast heeft een hond veel beweging, liefde en activiteiten nodig om zich niet te gaan vervelen. Vraag jezelf daarom af; heb ik tijd om mijn hond 3 keer per dag uit te laten, ook na deze crisis? Het is absoluut af te raden om een hond voor lange tijd alleen thuis te laten zitten. Wanneer je dus geen tijd hebt om je hond 3 keer per dag uit te laten zul je daarom alvast financieel rekening moeten houden met een uitlaatservice of een hondenopvang in de buurt. Deze zijn niet goedkoop en het is ook geen geweldige oplossing voor je hond.

Overweeg om te adopteren

Een puppie is natuurlijk geweldig! Een klein schattig bolletje wol is voor veel mensen veel interessanter dan een volwassen hond. Toch heeft het adopteren van een volwassen hond veel voordelen over een puppy. De meeste volwassen adoptiehonden zijn zindelijk, rustiger en kennen vaak al de basiscommando’s. Daarnaast is het natuurlijk een geweldig gebaar om een hond in een uitzichtloze situatie te redden door adoptie.

Naast Nederlandse honden zijn er ook veel organisaties die honden proberen te plaatsen uit landen zoals Griekenland, Rusland of een ander land. Deze organisaties vragen vaak een laag bedrag (€300,-) voor het adopteren van een geweldige hond. Hierbij geldt natuurlijk wel dat je nooit weet wat je precies in huis haalt. Deze manier van adopteren is daarom niet voor iedereen weggelegd. Bij het adopteren van een hond in Nederland kun je langsgaan bij het gastgezin of in het asiel om even kennis te maken. Klikt het niet? Dan kijk je verder!

Conclusie

We gaan terug naar de hoofdvraag van dit artikel ‘is het verstandig om nu een hond te nemen?’. Het antwoord op deze vraag is geen simpel ‘ja’ of ‘nee’. Voor sommige mensen is het zeker verstandig om nu een hond te nemen. Het geeft deze mensen de vrijheid om een hond goed te socialiseren. Voor anderen is het een slecht idee om nu een hond te nemen.

Samengevat is het enorm belangrijk om goed bij jezelf na te gaan of je na deze crisis ook tijd hebt om voor een hond te zorgen. Ben je bereid om de nodige offers te maken om echt goed voor je trouwe viervoeter te zorgen? Dan is dit een perfecte tijd om een hond in huis te halen. Twijfel je nu al of dit überhaupt haalbaar is? Dan raden we het af om je zoektocht naar een hond voort te zetten. Wellicht dat je in de toekomst meer tijd kunt vinden zodat je een nieuwe zoektocht kan starten in een rustigere tijd.

Author

Reageer Op Deze Blog