Je hebt het vast wel eens gehoord; chocola is giftig voor honden! Sommige mensen beweren zelfs dat je hond dood gaat bij een kleine hoeveelheid chocola. Hoeveel van deze beweringen is waar? En moet je echt oppassen met chocola in de buurt van je trouwe viervoeter? In dit artikel gaan we verder in op de vraag ‘is chocola giftig voor honden?’.

Honden en mensen hebben dezelfde smaak als het op eten aan komt. Dit geldt ook voor chocola. Net als wij zoeken honden altijd naar een lekkere zoete snack. Een schaaltje M&M’s op tafel? Hap, slik en weg! Een vergeten Tony’s reep na een film-avondje? Binnen milliseconden heeft je hond deze snack verorberd. Het probleem is dat de chocola de hond kan vergiftigen. Maar hoe komt dit, en hoeveel chocola is giftig voor een hond? \

Giftige stofjes in chocola voor honden

Chocola wordt gemaakt van zaden van de cacao boom. Deze bittere zaden bevatten stoffen die methlyxanthines heten. Deze stoffen bevatten onder andere caffeine en de bijbehorende stof theobromine. Deze stofjes hebben uitwerking op de longen en de hartslag van mensen. Een kleine dosis van deze stofjes zorgt bij mensen voor een euforisch gevoel. Bij honden kan deze stof echter zorgen voor braken en diarree. Bij het binnenkrijgen van grote hoeveelheden van deze stofjes kunnen honden rillingen of zelfs een beroerte krijgen.

De chemicalien in chocola zorgen er voor dat de hartslag van je hond kan oplopen tot twee keer zo hoog als normaal.

Hoeveel chocola is giftig voor een hond?

Honden zijn over het algemeen prima in staat om kleine hoeveelheden chocola te verwerken. Het hangt dan ook volledig van de grootte en het gewicht van je hond af. Daarna speelt het soort chocola ook een grote rol in het gevaar. Pure chocola bevat bijvoorbeeld zes keer zoveel theobromine als melkchocola. Voor kleine honden kan 100 gram chocola al dodelijk zijn.

Conclusie: Chocola is wel degelijk giftig voor honden. Maar om er echt aan dood te gaan moet er aardig wat chocola gegeten worden. Als natuurlijke reactie zal je hond gaan overgeven en zo de chocola uit het lichaam werken. Er verschillende factoren van invloed op de giftigheid en de ernst van de vergiftiging. Heeft je hond chocola gegeten en vertoont deze gedrag zoals rillingen of zelfs een beroerte? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Author

Reageer Op Deze Blog