Als katten-eigenaar heb je het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je kat, waar je eigenlijk wel gek op bent krabt aan je (nieuwe) bank. Katten mogen graag hun nagels in zachte stoffen zetten, dit is eigenlijk nauwelijks te voorkomen. Gelukkig zijn er wel een paar opties om ervoor te zorgen dat jouw bank vrij van haakjes en losse draadjes blijft. Lees snel verder om te ontdekken welke mogelijkheden jij hebt om je kostbare bank te redden!

Waarom krabt mijn kat aan de bank?

Allereerst is het belangrijk om in te gaan op de oorzaak van het krabben. Het is voor een kat zeker geen abnormaal gedrag om aan een bank te krabben. De kat weet tenslotte niet dat het een bank is, maar ziet het als een gigantische krabpaal van heerlijke zachte stof. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen écht krabben, en het plaatsen van de nagels in de bank. Als de kat zich op zijn gemak voelt zal hij zijn nagels zachtjes in de bank zetten. Hier is simpelweg niks anders aan te doen dan een kleedje op de bank leggen. In dit artikel hebben we het over krabben, zoals een kat doet om zijn nagels te scherpen of om zich uit te rekken. 

Krabben uit verveling

We zien vaak dat katten die zich vervelen aan een bank beginnen te krabben. De kat wordt in dit geval niet genoeg gestimuleerd. Zorg ervoor dat je kat voldoende te doen heeft in huis. Vooral als het om een binnenkat gaat is het belangrijk om voor voldoende afleiding te zorgen. 

Het belangrijkst in deze situatie is om een goede krabpaal te hebben. Katten krabben liever aan een krabpaal die speciaal voor dit doel gemaakt is, dan aan je bank. Een krabpaal hoeft ook niet gigantisch te zijn, een kleine versie vlakbij de bank is vaak al voldoende. Hou er wel rekening mee dat de krabpaal groter is dan de kat zelf. Een kat staat graag op zijn achterpoten om uitgerekt aan iets te krabben. Een kleine krabpaal is daarom niet interessant. Voor krabpalen geldt dan ook; hoe groter, hoe beter! We begrijpen echter wel dat je niet zit te wachten op een krabpaal van klimrekformaat in je woonkamer. Mocht je een speciale kattenkamer in je huis hebben, go big or go home!

Heb je al een krabpaal maar gebruikt je kat nog steeds de bank? Dan kan dit een manier zijn voor de kat om zijn ongenoegen te uiten. Verveling is hiervan vaak de grootste oorzaak. Stel jezelf de vraag ‘heb ik voldoende speelmogelijkheden voor mijn kat?’ Als het antwoord hierop nee is, dan doe je er goed aan om wat speeltjes voor je kat te kopen. Katten zijn van nature jagers, ze moeten dus gestimuleerd blijven. Speeltjes met kattenkruid (Catnip) vallen vaak goed in de smaak. 

Nagels kat afknippen?

Sommige mensen kiezen ervoor om de nagels van een kat af te knippen. Dit is een oplossing tegen het ongewenste krabgedrag van de kat, maar is ook zeer onnatuurlijk. De kat gebruikt zijn nagels bijvoorbeeld om grip te krijgen tijdens het lopen, als je deze nagels afknipt zal de kat ‘slippen’ over zachte ondergronden. Om deze reden raden we het afknippen van nagels van je kat af als oplossing tegen het krabben aan de bank. Zorg ervoor dat je kat voldoende te spelen heeft, en dat hij een grote krabpaal heeft om zich lekker aan uit te rekken. 

Kat een plekje geven op de bank

Katten hebben, net als wij eigenlijk, baat bij een eigen plekje. Veel huiskatten willen graag in de buurt van hun eigenaar liggen. Om to voorkomen dat je kat de bank kapot krabt kan je hem een speciaal plekje op de bank geven. Door een zacht kleedje neer te leggen op een speciale plek op de bank stimuleer je dat de kat hier op gaat liggen. Het kan even duren om je kat te leren dat hij op dit plekje moet gaan liggen. Je zult de kat steeds als hij op de bank loopt op springt op moeten tillen en op het kleedje moeten zetten. Op deze manier zal de kat er snel genoeg van krijgen om steeds verplaatst te worden, en het plekje met het kleedje zich eigen maken. Natuurlijk ben je niet 24 uur beschikbaar om je kat te verplaatsen naar zijn kleedje. Deze methode is dan ook niet 100% waterdicht. Maar als je ervoor zorgt dat de kat voldoende te spelen, een krabpaal en een eigen plekje heeft dan beperk je de schade aan je mooie bank. 

Het nadeel van het hebben van kat

Author

Reageer Op Deze Blog