Na lang overwegen is het eindelijk zo ver. Je gaat een kat in huis halen! Een kat is een geweldig huisdier dat prima voor zichzelf kan zorgen. Hierdoor is het voor veel mensen een fijner eerste huisdier dan een hond. Je kan een kat prima een dag alleen thuis laten, bij een hond is dat minder makkelijk. Een huisdier zoals een kat ‘neem’ je niet zomaar in huis. Het is belangrijk dat jij je huis ‘katproof’ maakt, en dat je nieuwe harige vriend in een fijn huis terecht komt. Om jou, nieuwe katteneigenaar, op weg te helpen hebben we deze uitgebreide handleiding geschreven. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten om je huis, je gezin en jezelf voor te bereiden op je nieuwe kat. 

Je hebt ‘jouw’ kat gevonden

Hoera, je hebt je nieuwe beste vriend gevonden! Of dit nou op marktplaats, via een bekende of uit het asiel is maakt niet uit. Het gaat er om dat jullie een klik hebben. Bij het uitzoeken van een kat is het gedrag dat deze als kitten vertoont een indicatie van het uiteindelijke karakter. Ga er niet vanuit dat je kat enorm zal veranderen qua gedrag. Om een voorbeeld te noemen; een schichtige kat zal hoogstwaarschijnlijk altijd wat banger aangelegd zijn dan een kitten die vanaf dag één nieuwsgierig en ondernemend is. Hierom is het belangrijk dat je tijdens de kennismaking met je kat even rustig de tijd neemt. 

De nodige dingen aanschaffen

Het is zover, je hebt een leuke kat of kitten gevonden in het asiel of op Marktplaats. Nu is het tijd om je huis ‘katproof’ te maken! Maar hoe zorg je er nou voor dat je alles in huis haalt waar jouw nieuwe kat blij van wordt? We hebben een mooi boodschappenlijstje voor je geschreven. Hierin maken we onderscheid tussen de essentials en de nice-to-haves. Veel mensen slaan namelijk volledig door wanneer ze gaan shoppen voor een nieuw huisdier. Erg leuk natuurlijk, maar absoluut onnodig! Hieronder vind je wat je nodig hebt om jouw kat een fijn onthaal te geven. 

Kattenbak, kattengrit en schepje

Misschien wel één van de belangrijkste dingen. Je nieuwe kat wil graag zijn behoefte doen, en jij wil dat hij of zij dat niet achter de bank, onder de trap of ergens anders in huis doet. Hou er ook rekening mee dat je kattenbak geschikt is voor jouw kat. Een kleine kitten moet bijvoorbeeld geen hoge bak hebben, terwijl een grotere kat uit het asiel weer geen klein bakje moet hebben waar hij of zij niet goed in kan staan. De vuistregel voor het uitzoeken van een kattenbak is; hoe groter hoe beter! Een kat geeft de voorkeur aan een bak die zo’n 1.5 keer groter is dan de kat zelf. Dit geldt vooral voor de breedte, maar zorg ook dat de kat voldoende hoofdruimte heeft. Sommige katten geven zelfs de voorkeur aan een open bak! Hou er wel rekening mee dat een kat een echt gewoontedier is, als je vanaf het begin start met een open kattenbak, dan zal de kat meer moeite hebben met wennen aan een dichte kattenbak. 

Heb je een kattenbak uitgezocht? Dan is het raadzaam om er direct grit bij te kopen. Er is kattenbakgrit in verschillende soorten en samenstellingen. Je kunt er voor kiezen om biologisch grit te kopen, absorberend grit, klonterend of zelfs op basis van houtsnippers. De keuze zal uiteindelijk voornamelijk te maken hebben met jouw eigen voorkeur. Goedkopere (chemische) samenstellingen zijn vaak een slechtere keuze. Dit grit gaat minder lang mee en klontert minder goed dan duurdere samenstellingen. Daarnaast worden vervelende geurtjes vaak niet goed opgenomen. Verder is het verstandig om rekening te houden met de dikte van de korrels. Dit heeft namelijk enorme invloed op de rommel die je kattenbak geeft. 

Fijn kattenbakgrit blijft makkelijker onder en tussen de pootjes van je kat zitten. Hierdoor loopt de kat elke keer als hij van de bak komt wat grit je huis in. Grotere korrels zijn vaak weer minder klonterend, wat het scheppen van de poep en plas uit de bak vermoeilijkt. 

Het is erg belangrijk dat je de kattenbak zeer regelmatig leeg schept. Het is sterk aan te raden om dit elke dag te doen, zodat je huis niet gaat stinken en je kat niet met tegenzin naar de bak gaat. Een goed schepje helpt hierbij. Een goed kattenbakschepje in combinatie met klonterend kattenbakgrit zorgt ervoor dat het leegscheppen van de bak een simpel klusje wordt. Hou er bij het uitzoeken van een schepje rekening mee dat er voldoende ‘schep-oppervlak’ is. Hoe groter de schep, hoe meer ontlasting je per beweging kunt verwijderen uit de bak. 

Kattenvoer kiezen voor je kat of kitten

Je kat heeft eten nodig! Kattenvoer mag zeker niet op je boodschappenlijstje ontbreken. Nou is het aanbod in soorten kattenvoer gigantisch, een keuze maken is daarom niet makkelijk. Voor het uitkiezen van het juiste kattenvoer is het heel belangrijk om er weer rekening mee te houden dat je kat een gewoontedier is. Kies je ervoor om je kat of kitten vanaf het eerste moment te verwennen met duur voer, gevuld met zalm, kip of tonijn? Dan gaat het een hele operatie worden om je kat te leren om daarna gewone brokjes te eten. Om goed voer te kiezen is het daarom belangrijk om een keuze te maken op basis van prijs en kwaliteit. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je kat zijn vitamines binnen krijgt? Of vind je het belangrijker om voordelig kwaliteitsvoer te kopen.

We willen je graag adviseren om twee soorten voer te kiezen. Een basisvariant, het voer dat je kat elke dag krijgt. Dit moet kwalitatief goed voer zijn, voor een goede prijs. Daarnaast kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één of twee keer per week speciaal voer te geven. Dit kan natvoer zijn, of een snoepje. Let op: goedkoop voer bevat vaak veel chemische rommel. Kijk eens op de ingrediëntenlijst wat er in het voer zit.

Hou er rekening mee dat je voor een kitten speciaal voer nodig hebt. Dit zijn vaak kleinere, zachtere brokjes met toegevoegde vitamines die de groei bevorderen. Zo kan je kitten ze gemakkelijk eten terwijl er goede voedingsstoffen in zitten. 

Voer- en drinkbakje

Wanneer je goed voer hebt uitgezocht voor je kat is het ook leuk om hier een leuk voer en drinkbakje bij te kopen. De kat merkt natuurlijk zelf niet zoveel van de looks, maar het eten en drinken van je kat staat in jouw huis! Er zijn heel veel verschillende soorten voer en drink bakken voor katten. Zo heb je 2-in-1 bakken in een houder, maar ook geautomatiseerde voer en drinkbakken met een timer. 

Hou altijd in de gaten dat water drinken erg belangrijk is voor je nieuwe kat. Doordat katten op een nogal inefficiënte manier drinken (met hun tong), krijgen ze weinig vocht binnen. Dit is een van de redenen waarom katten vaak last krijgen van blaasproblemen. Er zijn verschillende manieren om je nieuwe kat of kitten te stimuleren om toch genoeg te drinken. Zorg er voor dat je kat altijd relatief vers water heeft, en dat het bakje op een logische plek staat. Mocht je het nóg beter willen doen, dan kun je een drinkfontein aanschaffen. Dit zijn elektrische kleine fonteintjes met stromend water. Katten geven de voorkeur aan stromend water. Met een drinkfontein zal je kat eerder geneigd zijn om te drinken, wat weer het risico op nierproblemen vermindert. 

Transportbox voor het vervoer van je kat

Veel nieuwe katteneigenaren vervoeren hun eerste kat in een kartonnen doos. Dit is natuurlijk een prima oplossing voor het transport van je kat naar zijn nieuwe huis, maar hou er wel rekening mee dat je misschien ooit met je kat naar de dierenarts zult moeten. Een kartonnen doos is dan absoluut niet handig, en bovendien geeft dit ook een slecht beeld van jou als baasje. 

Kies bij het uitzoeken van een transportbox een box op de groei. Een stevige transportbox is aangeraden. Voor het af en toe bezoeken van de dierenarts heb je natuurlijk geen heftige transportbox voor je kat nodig. Mocht je van plan zijn om te gaan verhuizen of zelfs emigreren dan is een stevige box wel aan te raden. 

Krabpaal of krabmat

Een krabpaal is van groot belang voor zowel volwassen katten als kittens. Een kat heeft namelijk scherpe nagels en behoefte aan het onderhouden van deze nagels. Daarvoor gebruikt je kat of kitten een krabpaal. Bovendien wil jij als nieuwe katten-eigenaar natuurlijk niet dat je kat aan de bank of aan je favoriete stoel gaat krabben. Een goede krabpaal zorgt voor afleiding voor je kat. Wat is nou eigenlijk een goede krabpaal? Een goede krabpaal is minstens een keer zo groot als je kat. Bij het krabben wil je kat namelijk graag op zijn achterpoten staan en zich helemaal uitrekken tijdens het krabben. 

Wees gerust, een krabpaal hoeft niet duur te zijn. Vooral als je net een nieuwe kitten hebt opgehaald dan kan je prima uit met een kleiner exemplaar. Als het budget voor jou belangrijk is, dan zou je kunnen overwegen om een krabmat aan te schaffen. Deze kosten vaak nog geen €10,-, maar zijn wel zeer geliefd onder de meeste katten. Wil je direct het beste voor je nieuwe kat? Dan is het aan te raden om een hoog model krabpaal te kopen. Katten vinden het heerlijk om op een hoog plekje te zitten, uitkijkend op zijn rijk (eh.. jouw huis dus!). Hiervoor zijn krabpalen die tot het plafond reiken een geweldige oplossing. Daar moet je natuurlijk wel ruimte voor hebben. 

We schreven al eerder een artikel over het kiezen van de perfecte krabpaal. Voor meer informatie of inspiratie voor het vinden van je nieuwe krabpaal kun je ‘m hier nog eens lezen

Speeltjes voor je kat

Misschien wel het belangrijkste om te kopen als je een kat neemt; een hele voorraad speeltjes! Katten zijn over het algemeen zeer actieve dieren, hierbij zijn ze vooral ‘s nachts actief. Omdat we er vanuit gaan dat jij ‘s nachts lekker wil slapen is het aan te raden om wat speeltjes te kopen zodat je kat zichzelf lekker bezig kan houden. 

Gelukkig maakt het niet zoveel uit welk speeltje je voor je kat koopt. Veel katten zijn al blij met een balletje van aluminiumfolie! Toch is het verstandig om een veilig en duurzaam speeltje te kopen. Deze gaan lang mee en je weet zeker dat je kat er niet in kan stikken. Sommige speeltjes bevatten als bonus ook wat kattenkruid. Hier worden katten helemaal enthousiast van. Zo richten ze hun aandacht volledig op het speeltje dat jij voor ze hebt gekocht. Dit is weer goed voor het behoud van je geliefde stoffen meubilair.

Welke speeltjes zijn goed voor een kat? Dat hangt volledig af van je eisen. Kleine balletjes, muizen of andere speeltjes rollen gemakkelijk onder de kast of bank. Het is daarom aan te raden om wat grotere speeltjes te kopen. De grote speeltjes kun je aanvullen met wat kleiner spul, zo is er altijd wat te spelen. Ook als het favoriete speelmuisje van je kat onder de bank ligt en jij er niet bent om ‘m eronder vandaan te halen. 

Feliway voor een ontspannen sfeer

Hoewel het niet essentieel is raden we aan om te zorgen dat je een flesje of verdamper van Feliway in huis hebt. Sommige katten vinden het enorm spannend om in een nieuwe omgeving terecht te komen. Feliway bevat feromonen waardoor je nieuwe kat zich sneller op zijn gemak zal voelen. Een paar sprays in je huis zorgt er al voor dat de kat zich meer op z’n gemak zal voelen. 

Dit is niet voor alle katten nodig, maar het kan nooit kwaad om te gebruiken. Natuurlijk zijn er  ook andere merken dan Feliway, we hebben zelf echter de beste ervaringen.

Author

Reageer Op Deze Blog