Plast jouw kat in huis? Dat is een veelvoorkomend en enorm vervelend probleem. Een kat die in huis plast kan baasjes tot wanhoop drijven, is dit bij jou ook het geval? Lees dan snel verder om te zien wat er voor oplossingen zijn voor dit probleem. 

Kater sproeit of plast in huis

Allereerst is het belangrijk om te weten of het gaat om plassen of sproeien. Een kater kan bijvoorbeeld sproeien om territorium af te bakenen, of om zijn ongenoegen naar zijn baasje te uiten. Bij het sproeien gaat de kater met zijn staart omhoog tegen een oppervlak staan. Vervolgens sproeit de kater druppeltjes urine over het oppervlak. Katers sproeien over het algemeen over ramen, deuren, de bank, de muur of over gordijnen. Door het sproeien bakent de kater als het ware zijn territorium af, hiermee probeert hij concurrerende katers af te schrikken. Tot enorme frustratie van katteneigenaren zijn zelfs binnenkatten gevoelig voor deze aandrang. Het zien van een buurkat door het raam kan al tot ongewenst sproeigedrag leiden. 

Sproeien is aangeleerd gedrag. Zodra de kater begint met sproeien is het erg lastig tot onmogelijk om hier wat aan te doen. Het is daarom zaak om er als baasje zo snel mogelijk bij te zijn! 

Het is absoluut niet slim om de kater te straffen zodra deze gesproeid heeft. Dit veroorzaakt meer stress bij de kater, en hij begrijpt toch niet wat hij fout heeft gedaan. Dit veroorzaakt alleen maar dat het sproeien erger wordt. Weerhoud je dus van alle vormen van aandacht nadat je kat ergens overheen gesproeit heeft. Het is belangrijk om het probleem bij de oorzaak aan te pakken. Je kater heeft stress of voelt zich onveilig, daarom sproeit hij in huis. 

Bekende oorzaken van sproeien in huis

Sproeien door stress

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is stress en veelvoorkomende oorzaak van sproeien in huis. Je kater wordt bijvoorbeeld gestrest van een vreemde kat in de tuin, of door een oorzaak in het huishouden. Katten zijn over het algemeen gevoelige dieren, ze gedijen het best onder een gestructureerd leven. Van onverwachte omstandigheden zoals een verhuizing kan een kat erg gestresst raken, om toch een vertrouwde omgeving te creëren  begint de kater met sproeien in huis. Hieronder een overzicht van verschillende stressfactoren voor katers. 

  • Verhuizing (nieuwe woning) 
  • Vreemde kat in huis of in de tuin (binnen gezichtsveld)
  • Veranderingen in het gezin (baby, nieuwe partner of nieuw dier)

Een kat die in huis plast of sproeit is mogelijk gestresst. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je gestresste kater te ontspannen doormiddel van feromonen. Hiervoor kan je bijvoorbeeld feliway spray, of een feliway verdamper gebruiken.

Sproeien door een medische reden

Als je kater in huis sproeit is het enorm belangrijk om altijd een dierenarts te bezoeken. Het sproeien kan namelijk een medische oorzaak hebben. Katers zijn erg vatbaar voor ziekten die het plasgedrag beïnvloeden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan blaasgruis. 

In het geval van blaasgruis kan de kater moeilijk plassen. Uit pure wanhoop probeert hij overal te plassen omdat het er simpelweg niet uit komt. Dit gedrag kan op sproeien lijken, maar heeft dus een serieuze medische oorzaak. Blaasgruis kan erg gevaarlijk en zelfs levensbedreigend zijn voor een kater. Het is daarom van groot belang om met een kater die  in huis sproeit altijd eerst naar een dierenarts te gaan. De dierenarts kan een medische oorzaak uitsluiten, of helpen met het oplossen van het sproeien. 

Sproeien uit onvrede

Een kater kan ook sproeien uit onvrede naar zijn baasje. Hoewel dit ook te maken heeft met stress is dit een probleem dat vaak makkelijker op te lossen is. Een kater kan bijvoorbeeld beginnen met sproeien als hij vindt dat de kattenbak te vies is. De kat plast of sproeit dan demonstratief in huis om aan te tonen dat hij het er niet mee eens is. In dit geval is het belangrijk om de kattenbak vaker te verschonen. Katten zijn zeer hygiënisch en hebben er een hekel aan om te plassen of poepen op een vieze bak. Dit zorgt bij een kater voor zeer veel stress, het is daarom belangrijk om de kattenbak minstens 1x per dag schoon te maken. Aangeraden is om het zelfs 2 tot 3 keer per dag te doen. 

Author

Reageer Op Deze Blog